De GGI is een veilige, samenhangende digitale infrastructuur waardoor samenwerken en het onderling delen van data en diensten tussen gemeenten en andere overheden beter, veiliger en gemakkelijker wordt. Gemeenten zorgen hiermee voor meer zeggenschap en standaardisatie op infrastructuur door gezamenlijke realisatie, inkoop, inbesteding en beheer op het gebied van infrastructuur.
Doel
- Besparing op benodigde kennis/personeel per gemeente t.a.v. infrastructuur: bieden van meer continuïteit met hogere kwaliteit.
- Ontzorging op zelf organiseren netwerk / beveiliging / inkoop zodat er meer ruimte komt voor strategische ontwikkeling en innovatie binnen de gemeente.
- Grip op standaardisatie van generieke componenten en op de ICT-markt.
- Krachten van verschillende gemeenten en ketenpartners bundelen.
- Makkelijk functionaliteit kunnen afnemen van commerciële aanbieders en gemeentelijke aanbieders door eenvoud en ontzorging in technische infrastructuur.
- Wegnemen hindernissen die functioneel niet onderscheidend zijn ter beslechting van vendor lock-in en ter versnelling van vernieuwingen in het gemeentelijke applicatielandschap en ter verlagen van toetredingsdrempels voor nieuwe ICT leveranciers.
- Door samen te doen beheersen we de kosten, ook voor nieuwe ontwikkelingen als toepassing verhoogde digitale weerbaarheid.
- Zien dat “Samen Organiseren” werkt.
- Beter en sneller kunnen benutten van landelijke voorzieningen (GDI).
Resultaat
- Operationeel GGI-Netwerk inclusief ontsluiting van cloudaanbieders en inclusief bijbehorende implementatieondersteuning.
- GGI-Veilig is op landelijke deel van GGI operationeel.
- Eerste gemeenten nemen diensten af vanuit GGI-Veilig.
- GGI-Services wordt met de eerste services gericht op Common Ground opgeleverd.
- Implementatieondersteuning IPv6
Planning
2019.
Trekker
VNG.