Het team van Rabobank is met hun ‘zero knowledge proof’-oplossing tot winnaar uitgeroepen van de derde Regie op Gegevens Hackathon. De jury, bestaande uit Sybren van Dam (afdelingshoofd Identiteit bij het Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Giulietta Marani (programmamanager Regie op Gegevens) en Saïd El Aoufi (projectleider Regie op Gegevens) sprak na afloop van alle pitches met veel lof over de deelnemende teams. Zij waren vooral onder de indruk van het verhaal en de visie van team Rabobank.
Het winnende Rabobank team
De teams Schluss en Digi.me eindigden als respectievelijk tweede en derde. Alle teams mogen hun concept dit jaar daadwerkelijk ten uitvoer brengen in een pilot. Een ter plekke ingelaste ‘aanmoedigingsprijs’ ging naar het team Tresparc.
Het winnende idee
‘Zero knowledge proof’ is een techniek die in de identity wallet van de Rabobank wordt toegepast om bijvoorbeeld een inkomenstoets van een woningcorporatie te beantwoorden, zonder het inkomen an sich prijs te geven. Dankzij deze techniek is de privacy van de gebruiker optimaal gewaarborgd. Daarnaast draagt het bij aan data-minimalisatie, één van de uitgangspunten van de hackathon. Team Rabobank wil de praktijkbeproeving starten met een onderzoek onder woningzoekenden om een goed beeld te krijgen van de beleving en de wensen van de betreffende personen. Vervolgens gaan ze aan de slag met de gebruikerservaring en de interface. Tenslotte wordt in het kader van inclusie een onderzoek verricht met een groep mensen met een cognitieve beperking.
Vertegenwoordiger van jouw gegevens
Schluss presenteerde een nadere uitwerking van haar concept voor een omgeving waarin een gebruiker bij leven belangrijke gegevens kan opslaan en hiervoor een ‘vertegenwoordiger’ kan aanwijzen. Deze vertegenwoordiger kan bij deze gegevens, zodra het overlijden formeel is vastgesteld en doorgegeven. Hiermee kan iemand bij leven de administratieve afhandeling van zaken na zijn of haar dood vergemakkelijken voor de nabestaanden. De pilot die Schluss rondom dit idee wil uitvoeren richt zich op een brede doelgroep met zowel digivaardige als niet digivaardige respondenten.
Zelf beslissen waar je data opslaat
Digi.me won de derde prijs. Zij hebben een omgeving ontwikkeld waarbinnen diverse life events (zoals geboorte, overlijden, verhuizen) beheerd kunnen worden. Gebruikers van de omgeving kunnen zowel kiezen voor ‘data sharing’ (gegevens overdragen van persoon naar een dienstverlener) als ‘private sharing’ (gegevens worden niet overgedragen, maar uitgevoerd in het domein van de gebruiker). Dit past bij de visie van Digi.me op regie op je gegevens: ‘als individu beslis jij waar je je data opslaat. Alle beveiliging en encryptie wordt standaard meegeleverd. Als individu beslis je zelf met wie, waarom en waarvoor je je data deelt’.
Aanmoedigingsprijs
Tresparc ontving een ‘aanmoedigingsprijs’ voor hun filosofische benadering van het concept ‘regie op gegevens’, verbeeld in een ‘eigen huis op internet’. De kern van hun idee is een eigen plek waar je beschermd bent in wat van jou is en waarbij je zelf bepaalt voor wie je het hek open doet. Met deze prijs worden zij aangemoedigd om hun concept verder uit te werken.
Experts
Tijdens de Hackathon waren er ook experts aanwezig om teams te adviseren en hier werd dankbaar gebruik van gemaakt. De expertise werd geleverd door: Victor Zuydweg (Gebruiker Centraal), Jaron Azaria (Logius), Marianne Schimmel (UWV), Mireille van Twuijver (Mens Centraal), Madelon van de Water (Logius), Nitesh Bharosa (TU Delft), Frans Rijkers (RvIG), Sandra Taal (VNG), Harmannus Kruizinga (SVB), Sander Wijngaarden (KNB) en op afstand Mariska Zwinkels (OCW).
Opzet van de hackathon
Tijdens de Regie op Gegevens Hackathon konden teams die reeds een concept voor regie op gegevens bedacht hadden, hun concept verder uitwerken, onder het motto ‘van concept naar pilot’. Teams werkten tijdens de 2,5 dag in samenwerking met coalitiepartners aan een plan van aanpak, gericht op een toets in de praktijk die op korte termijn zou kunnen starten. Daarnaast deed Pels Rijcken een juridische toets. De hackathon was toegespitst op de life events verhuizen (adres wijzigen, het kopen van een woning, het huren van een woning, het huren van een sociale huurwoning), overlijden van een dierbare en studeren (studeren in het buitenland of als buitenlandse student in Nederland studeren).
Over het programma Regie op Gegevens
Regie op Gegevens werkt aan het vrije verkeer van persoonlijke gegevens onder regie van inwoners en ondernemers zelf. Het programma werkt samen met publieke, private en maatschappelijke partijen om te ontdekken hoe dat vrije verkeer van persoonlijke gegevens onder regie van mensen zelf optimaal plaats kan gaan vinden, en wat er nodig is om met vertrouwen aan het digitale verkeer deel te kunnen en te willen nemen. Dit doet het programma onder het motto: Zelf delen, veilig en betrouwbaar.