Op woensdag 16 mei 2018 was het de 5e editie van het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid (NCDT). Deelnemers kregen zowel plenair als in deelsessies alles te horen over het Besluit Digitale Toegankelijkheid, over de verplichting voor toegankelijke websites en over het maken van toegankelijke content.
Het Besluit digitale toegankelijkheid voor overheden wordt vanaf 23 september 2018 van kracht. Raph de Rooij, verantwoordelijke op het Ministerie van Binnenlandse Zaken en direct betrokken bij dit besluit, licht toe: ‘Het is belangrijk dat iedereen toegang heeft tot overheidsinformatie. Het Besluit helpt hierbij en houdt onder andere in dat overheden er voor moeten zorgen dat nieuwe content toegankelijk is. In de komende jaren wordt de verplichting stapsgewijs uitgebreid naar alle webcontent en apps. ‘Daarnaast is het zo een toegankelijke website beter gevonden wordt en door meer mensen gebruikt kan worden’, aldus de Rooij.
Praktijkvoorbeelden
Tijdens het congres passeren een aantal praktijkvoorbeelden de revue. De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft een nieuwe, toegankelijke website. Ide Braakman vertelt hoe de universiteit dat voor elkaar gekregen heeft. Braakman: ‘Zes maanden lang werkten ongeveer 70 mensen permanent aan de nieuwe site. Met als resultaat: een responsive website, toegankelijk voor mensen met een functiebeperking en optimaal ingericht voor zoekmachines. En de nieuwe website is beheersbaar: het aantal pagina’s is verminderd van 80.000 naar 13.000’.
Sandra Karis, User Experience Manager vertelt hoe Rituals op dit moment toewerkt naar een toegankelijke website (en app) in 2019. Karis: ‘Rituals hecht veel waarde aan kwaliteit en veiligheid en verbetert voortdurend haar producten om ervoor te zorgen dat ze nog beter en duurzamer zijn voor mens, milieu en de wereld om ons heen’.
Usability
Hoe kun je het beste samenwerken om goede content te maken? Via content design, core model en pair writing, laat Audun Rundberg, contentstrateeg, de deelnemers zien. Het resultaat: betere content en grotere tevredenheid bij de betrokkenen. Audun: ‘schrijf voor je doelgroep en kom tot de kern’.
Gemeentes, maar vrijwel alle organisaties, denken nog steeds na in het lanceren van nieuwe sites. Ten onrechte, vindt Simon Besters, webadviseur voor gemeenten. Hij beargumenteert waarom wij moeten denken in termen van continue verbetering. ‘Er komt nooit meer een nieuwe site, maar je kunt wel vandaag beginnen om je website te verbeteren’.
Tijdens het congres kwamen in parallelsessies betere online dienstverlening met chat en chatbots ter sprake maar ook hoe maak je toegankelijke pdf’s content redesign of werd je als deelnemer in een masterclass meegenomen in de plannen die er zijn voor de nieuwste versie van WCAG, WCAG 2.1.
Alle presentaties zijn terug te lezen op de website van ncdt.