De generieke voorzieningen waarmee het ministerie van Economische Zaken de Nederlandse ondernemer zorgeloos, veilig en betrouwbaar digitaal wil bedienen, krijgen steeds meer vorm. De doorontwikkeling hiervan door het programma e-Dienstverlening Uitvoering (eDU) geeft bovendien veel vertrouwen voor de toekomst.
Het programma levert belangrijke aansluitvoorzieningen voor het verkrijgen van digitale toegang tot de overheidsdienstverlening en het digitaal versturen van post. Daarnaast vervult zij een voortrekkersrol voor het ontwikkelen van voorzieningen voor het grensoverschrijdend digitaal identificeren.
Op donderdag 30 juni ondertekenden Hoofddirecteur Interne Organisatie en Uitvoering (HDIOU) Ric de Rooij (rechts op de foto) en Hans Houdijk, plaatsvervangend algemeen directeur DICTU, een leveringsovereenkomst waarmee het belang van de generieke voorzieningen nog eens extra werd benadrukt.
Ric de Rooij is als eigenaar verantwoordelijk voor de (aansluit)voorzieningen, DICTU treedt op als technisch beheerder van de voorzieningen. In de leveringsovereenkomst legden zij afspraken vast over onder meer het beheer van de voorzieningen, dat is belegd bij e-Overheid voor Bedrijven (e-OvB), de service levels, de beschikbaarheid en een aantal financiële zaken.
Ric de Rooij: “De huidige ontwikkelingen binnen EZ laten zien dat we de ambitie van het kabinet om in 2017 alle zaken digitaal af te handelen zeer serieus nemen. De Toegangsverleningsservice (TVS) is daar een goed voorbeeld van. Maar ook Mijn Overheid voor Bedrijven (MOvO), de online plek waar de ondernemer de belangrijkste berichten vanuit de overheid digitaal in de Berichtenbox ontvangt.”
eLoket als eerste
De TVS is de digitale toegangspoort waar iedere ondernemer zich identificeert voordat hij toegang tot de producten en diensten van EZ krijgt. Het eLoket, één van de grote klantportalen binnen EZ, werd als eerste hier op aangesloten. Eind 2016 geldt dit voor in totaal 12 portalen van EZ.
Vuurwerkmeldingen
De toegangspoort biedt inmiddels ook toegang tot overheidsdiensten die buiten EZ worden aangeboden. Ric de Rooij: “Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), een onderdeel van het ministerie van I&M, sluit zich aan. Het gaat om een meld- en registratiesysteem voor het transport van vuurwerk en vuurwerkevenementen. Op basis van deze meldingen voert de inspectie samen met andere handhavingspartners inspecties uit.” Het is van belang dat de transporteurs zich hierbij betrouwbaar identificeren.
Buitenlandse hardrijders
Ook het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) kan efficiënter werken dankzij deze voorzieningen. In dit geval gaat het niet om ondernemers, maar om buitenlandse hardrijders die zijn geflitst. Zij kunnen zich binnenkort vanuit het buitenland met hun eigen identificatiemiddel digitaal aanmelden bij het CJIB. Thuis achter de computer kunnen ze dan zien of zij daadwerkelijk op de foto te zien zijn. Dit scheelt veel papierwerk en tijd. Nu verloopt dit proces nog volledig schriftelijk. Binnenkort start een pilot voor Belgische snelheidsduivels, daarna voor de Duitse.
De TVS vormt een digitale toegangspoort die breed binnen de Nederlandse overheid kan worden ingezet. Hans Houdijk: “Door intensief samen te werken, te innoveren en voor het beheer zorg te dragen, hebben DICTU, RVO.nl en het kerndepartement iets neergezet dat ook in de praktijk werkt, voor iedereen. Het generieke van deze voorziening, daar zit juist de kracht in.” Door de krachten te bundelen zijn we in staat geweest een robuuste, moderne, generieke, veilige en betrouwbare voorziening te realiseren.
Naast de TVS is er een aansluitvoorziening (BOS) gerealiseerd voor het digitaal afleveren van berichten in de Berichtenbox voor Bedrijven. Deze is vergelijkbaar aan de Berichtenbox voor Burgers waarin burgers nu alle verschillende vormen van digitale post kunnen ontvangen. Begin dit jaar is de WBSO (Wet Bevordering Speur en Onderzoekswerk) regeling op de Berichtenbox voor Bedrijven aangesloten. Eind dit jaar zullen vanuit alle agrarische regelingen de berichten digitaal worden afgeleverd in de Berichtenbox van de ondernemers. Hiertoe zijn recentelijk 70.000 berichtenboxen aangemaakt voor de agrarische ondernemers.
De BOS voorziening wordt momenteel geschikt gemaakt om berichten naar zowel de Berichtenbox voor Burgers als voor Bedrijven af te leveren. Op termijn zullen deze berichtenboxen gaan integreren.
Goud in handen
Ook de overgang naar Idensys, de burgervariant van het huidige eHerkenning, wordt volgens Hans Houdijk een stuk eenvoudiger met de TVS. “Voor de veilige en betrouwbare dienstverlening vanuit de overheid hebben we echt goud in handen.”
EZ en e-OvB voeren gesprekken met andere uitvoerende overheidsdiensten over de toepassing van de generieke voorzieningen. Bredere uitrol helpt de overheid haar doelstellingen op het gebied van digitaal zaken doen waar te maken. In de tussentijd wordt de TVS doorontwikkeld voor het geautomatiseerd uitwisselen van gegevens (Machine to Machine) en de mobiele toegang via mobiele telefoons en tablets.
Heb je vragen over de voorzieningen, neem dan contact op met accountmanager e-OvB Sita Holtslag: mail contact@e-overheidvoorbedrijven.nl.