Sven Brekelmans is de winnaar van de hachkathon Regie op Gegevens die op 12 en 13 oktober 2018 plaatsvond. De hackathon was toegespitst op de geboorte van een kind of het overlijden van een dierbare, met de vraag wat regie op eigen gegevens mogelijk kan maken.
Tien gemotiveerde teams streden in de Caballero Fabriek in Den Haag om de prijzen tijdens de tweede Regie op Gegevens Hackathon van dit jaar. De jury sprak na afloop met lof over alle deelnemende teams, maar was vooral onder de indruk van het verhaal en de visie van Brekelmans op identiteit en open data. Digi.me en init Soci eindigden als tweede en derde.
Geboorte en overlijden
De levensgebeurtenis Overlijden van een dierbare werd geïntroduceerd door Louis Tinselboer (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Hij gaf de teams onder andere mee dat in de wet op dit moment de overledene geen recht op privacy heeft. Het thema ‘Regie op Gegevens bij Geboorte’ werd ingeleid door een filmpje. Fieldlab Dienstverlening deelden de lessons learned in het kader van de bouw van een nieuwe, moderne ict-architectuur voor de uitwisseling van gegevens binnen en tussen gemeenten. Kunera van den Belt (gemeente Utrecht) riep onder andere op om het life event geboorte vanuit het kind te zien in plaats vanuit de ouder.
Tijdens de dagen waren nog meer experts aanwezig om teams te adviseren, waar ook dankbaar gebruik van gemaakt is: Steven Gort (ICTU), Victor Zuydweg (Gebruiker Centraal), Frans Rijkers (RvIG), Marc Bonenkamp (Logius), Peter Bosch (Belastingdienst), Johann Schreurs (DUO), Kunera van den Belt (gemeente Utrecht), Jorgen Bogaard (Beleidslab Digitale Identiteit, BZK), Luc Boss (SVB, per telefoon). Ook was er een live-verbinding met het Ambtenaar 2.0-congres, waardoor deelnemers vanaf die bijeenkomst mee konden denken met de teams op de #HackathonRoG. Carmen Nolten van Ambtenaar 2.0 vond het zo leuk, dat ze later vrijdagavond ook spontaan aansloot als expert!
Hacks met visie
Na een lange avond, doorwaakte nacht (dankzij een brandalarm in het hotel) en een koortsachtige tweede dag was het de zware taak aan de jury, Rhodia Maas (directeur RvIG), Kristel Dirkx (programmamanager Mens Centraal) en Giulietta Marani (plv. programmamanager Regie op Gegevens), om de winnaars te bepalen. ‘Team Brekelmans’ kreeg de eerste prijs uitgereikt. Zijn verhaal en visie op identiteit en open data bleken doorslaggevend voor de jury. Sven Brekelmans vertelde een persoonlijk verhaal over het overlijden van zijn vader en zijn nog ongeboren kind, en vertelde hoe dat zijn visie op identiteit had beïnvloed. Zijn conclusie: niemand is eigenaar van de eigen identiteit. De tweede plek ging naar ‘Digi.me’, die een goed werkend, simpel platform presenteerde voor geboorteaangifte middels machtiging voor één enkele gegevensuitwisseling. De derde prijs ging naar ‘Int Soci’ vanwege het centraal stellen van de behoefte van inwoners en passend aanbod daarbij genereren vanuit de overheid. De winnaars gaan met het programmateam RoG in gesprek over wat er met hun concepten mogelijk is, maar ook met de overige teams worden vervolggesprekken gepland. Alle concepten die ontwikkeld zijn kunnen bijdragen aan meer regie op gegevens. Nu of in de toekomst.
Bekijk de sfeerimpressie die dagvoorzitter Rob Koops maakte van de eerste dag.
Maak-het-mogelijk
We gaan de volgende stap voor deze -en nog veel meer- goede ideeën zetten op 6 november, tijdens de maak-het-mogelijk-dag van het Najaarsfestival Digitale Dienstverlening. Tijdens dit festival gaan professionals op innovatieve en inspirerende wijze aan de slag om regie op gegevens en digitale dienstverlening naar het volgende level brengen. Ook de levensgebeurtenissen geboorte en overlijden van een dierbare krijgen hier een plek.