Snel inzoomen op de vergunningaanvragen in je straat. Of op de plannen van provincie en waterschap. Het kan nu op de digitale kaart van overheid.nl. Projectleider Paul Francissen is trots. Want deze kaart voldoet aan de overheidsrichtlijnen. En is voor iedereen – gratis! – te gebruiken.
Paul Francissen: “Steeds meer overheden krijgen het verzoek: maak je gegevens – over scholen, plannen, fietspaden of wat dan ook – zichtbaar via een digitale kaart. Sommige overheden gebruikten daarvoor al Google Maps. Maar dat is voor een overheidssite niet de beste oplossing.”
Laagdrempelige kaart
“Dat komt onder meer doordat Google’s advertentiemodel niet strookt met overheidsdoelstellingen,” zegt Francissen. “Daarnaast sluit Google Maps niet goed aan bij het verplichte gebruik van de basisregistraties. Vandaar de vraag van het ministerie van Binnenlandse Zaken: ontwikkel een laagdrempelige digitale kaart voor overheidssites die voldoet aan specifieke overheidseisen. Dus een kaart die toegankelijk en gebruiksvriendelijk is. Die bruikbaar is voor allerlei soorten gegevens en die gebruikmaakt van de basisregistraties. Bovendien moet hij voldoen aan de Rijkshuisstijl. Dat was de start van het project Geozet.”
Vier bouwstenen
Ontwikkeld werden vier bouwstenen – oftewel webservices: een digitale kaart, gegevens over lokale bekendmakingen, de Geozet-”viewer” en een “gazetteerservice” gebaseerd op de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Thijs Brentjens, geospecialist bij ICTU, legt uit: “Een gazetteerservice is het veld waarin de bezoeker zijn zoekterm intikt. Postcode en huisnummer bijvoorbeeld. Vervolgens ziet hij op de kaart –in een “ballonnetje” – welke lokale bekendmakingen er over die plek bekend zijn. Het is de Geozet-viewer die die locatiegebonden gegevens ophaalt en ze goed op de kaart zet. De kaart is interactief: je kunt in– en uitzoomen en er overheen bewegen.”
Eenvoud en herkenbaarheid
Brentjens: “De kaarten zijn gebaseerd op de kaarten uit de Basisregistratie Topografie (BRT). Maar ze hebben een publieksvriendelijke lay-out gekregen. Daarbij keken we naar wat wérkt voor gebruikers. Geen toeters en bellen, maar wel: eenvoud en herkenbaarheid. De navigatie en het kleurgebruik zijn deels geïnspireerd op Google Maps, want dat kennen mensen. En het zoeken hebben we heel gebruiksvriendelijk gemaakt: een straatnaam intikken bijvoorbeeld, kan op meerdere manieren. Een slimme zoekmachine doet de rest.”
Toegankelijkheid
“De toegankelijkheid is volgens de Webrichtlijnen,” vult Victor Zuydweg, interaction designer van ICTU aan. “Die schrijven voor dat rijksinformatie voor iedereen toegankelijk moet zijn. Dus de kaart is ook geschikt voor visueel gehandicapten. Die krijgen gegevens niet op de kaart, maar in een lijst. Verder is de kaart volledig te bedienen met het toetsenbord – voor wie geen muis (meer) kan gebruiken. De bouwstenen zijn los beschikbaar en voor iedereen te gebruiken, via Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK). De broncode van de Geozet-viewer is nu al vrij beschikbaar.”
Kansen
“Met samenwerkingspartner het Kadaster – bronhouder van de BGT – hebben we iets unieks neergezet,” besluit Francissen tevreden. “Er ligt een mooie kaart, die voldoet aan de eisen en die prettig is in gebruik. Met bouwstenen die door iedereen – gratis! – opnieuw te gebruiken en te combineren zijn. In de huidige combinatie op overheid.nl bijvoorbeeld, zijn nu alleen nog lokale bekendmakingen te bekijken. Maar de kansen zijn natuurlijk eindeloos. Ze hoeven alleen te worden opgepakt!”
De kaart is te bekijken op de website overheid.nl.
De webservices zijn via de website van PDOK beschikbaar.
De broncode van Geozet is beschikbaar via de website van Geozet.