Prof. dr. Jeroen van den Hoven (60) is hoogleraar technologie en ethiek aan TU Delft.
“Door privacy heel serieus te nemen, maken we het onszelf in Europa niet makkelijk. Maar juist die complexiteit maakt ons innovatief: het legt een heel andere basis voor innovatie. Neem ‘coarse graining’: met deze privacybevorderende technologie kun je op basis van camerabeelden mensen tellen zonder dat de gezichten herkenbaar zijn. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken bij crowd management. Dat noem ik verantwoorde innovatie: je bent transparant over de morele keuzes die je maakt en over wat je wilt realiseren.”
Slim samenwerken
“Ook data van smartphones kan sterk bijdragen aan een veilige en duurzame samenleving.
Het probleem is: dit gaat vaak om privacygevoelige informatie. En daarvoor zijn we steeds meer afhankelijk van commerciële organisaties. Vaak zijn juist die bedrijven er ook nog eens heel goed in om data te combineren. Samenwerken met het bedrijfsleven is dan ook slim, maar het is wel belangrijk om dan niet de regie uit handen te geven. Bedrijven willen immers geld verdienen, dat is nu eenmaal hun primaire doel.”
Blockchain
“De overheid moet zich afvragen: wat zijn de morele waarden die zij wil dienen? Blockchain biedt bijvoorbeeld interessante mogelijkheden. Je kunt er basisgegevens als naam en geboortejaar en transacties mee vastleggen zonder dat die nog gemanipuleerd kunnen worden. Maar als je blockchain wilt gebruiken voor het verbeteren van dienstverlening, is dat moeilijk te verenigen met aspecten als privacy. Ook voor democratie liggen er uitdagingen. Nu hoor je vooral over het manipuleren van verkiezingen. Hoe kunnen digitale middelen de democratie juist ondersteunen en vernieuwen? Dáár zou Nederland naar mijn mening snel mee aan de slag moeten.”