Dit artikel is de tweede in de reeks van artikelen over grensoverschrijdende toegang. De nadruk ligt op een voorbeeld uit de praktijk. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en de werking van de eIDASnode, de voordelen van de grensoverschrijdende toegang en de rol van RVO.nl.
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) is met de eIDASnode in productie gegaan. Er volgen een reeks artikelen over de grensoverschrijdende toegang. In de verschillende artikelen wordt er een toelichting en melding gemaakt over de behaalde mijlpalen. In het eerste artikel over grensoverschrijdende toegang stond de eIDASnode centraal.
Door de samenwerking met CJIB, JustID, DICTU en e-Dienstverlening en Uitvoering (eDU) is het mogelijk dat Belgische verkeersovertreders die in Nederland een bekeuring hebben gekregen, met hun digitale toegangsmiddel, de Belgische e-ID kaart, hun bekeuring kunnen inzien. Door middel van het Belgische inlogmiddel kunnen de Belgen inloggen op het portaal van het CJIB.
Hoe werkt het?
De Belgische verkeersovertreders loggen in met hun Belgische eID kaart en betalen hun overtreding via een bankoverschrijving. Momenteel melden zich zo’n 300 Belgen online bij het portaal van het CJIB om met hun Belgische eID kaart in te loggen. Dat scheelt telefonische vragen bij de helpdesk en het opsturen van foto’s van de verkeersovertreder naar België.
Wilt u bekijken hoe het werkt, kijk dan op CJIB.NL en kies voor Digitaal Loket. Kies dan op de volgende pagina in het landenkeuzemenu voor België.
Als vervolgstap wordt gewerkt aan het implementeren van de Belgische tegenhanger van Ideal, Bankcontact, zodat Belgen ook direct hun boete online kunnen betalen.
De voordelen van grensoverschrijdende toegang:
- De eIDASnode maakt het mogelijk dat Belgen makkelijk via hun eID hun boetes kunnen inzien;
- Voor het CJIB betekent het dat vragen bij de helpdesk CJIB afnemen;
- De betalingsbereidheid en het aantal bezwaarschriften neemt af.
- De inningskosten dalen van het CJIB.
De rol van RVO.nl
Vele partijen werken samen en de gehele keten binnen het internationale domein hebben hun eigen verantwoordelijkheden. Dienstverleners starten projecten waarna RVO.nl de aansluiting op de keten ondersteunt. Het gaat daarbij om de koppelingen naar eIDASnode, ondersteuning bij de implementatie van de techniek en de realisatie van een authenticatie dialoog.
Eind 2018 zullen alle inwoners van Europese lidstaten met hun eigen toegangsmiddel, indien bij de EU genotificeerd, in kunnen loggen op overheidsportalen binnen Europa. e-Overheid voor Bedrijven zorgt voor de ontwikkeling en het beheer van het eIDAS koppelpunt en ondersteunt meerdere voorbeelden uit de praktijk.
Wilt u op de hoogte blijven over de ontwikkelingen binnen de grensoverschrijdende toegang volg ons op www.digitaleoverheid.nl.