Het is voor een grote groep gebruikers ontzettend belangrijk dat organisaties digitaal toegankelijk worden. Hoe kunnen we dat proces versnellen? Het implementeren van digitale toegankelijkheid is een verandertraject dat de hele organisatie raakt. Dat brengt dus de nodige uitdagingen met zich mee. Het is daarom nuttig om de ervaringen van andere organisaties te benutten voor jouw eigen organisatie.
In deze reeks ‘Hoe doen zij dat?’ geeft Swink een kijkje bij verschillende organisaties. Hoe werken zij aan digitale toegankelijkheid? Wat kan er beter en wat gaat er al heel goed?
Digitale toegankelijkheid bij de VNG
16 september 2021 – Marlies Klooster, projectleider aanjaagteam digitale toegankelijkheid bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vertelt over de betrokkenheid van de VNG bij digitale toegankelijkheid.
VNG behartigt de belangen van gemeenten. Alle Nederlandse gemeenten zijn lid. Gemeenten houden zich tegenwoordig met van alles bezig, zoals jeugdzorg, openbare ruimte, etc. Digitale dienstverlening wordt hierbij steeds belangrijker. Dat wordt ook wel de informatiesamenleving genoemd. Inmiddels is dit een belangrijk thema binnen de VNG. Digitale toegankelijkheid valt hier ook onder.
Hoe doen zij dat? Digitale toegankelijkheid bij de KB
14 september 2021 – Rosemarie Pomp, coördinator digitale toegankelijkheid bij de KB in Den Haag, vertelt over digitale toegankelijkheid binnen de organisatie. Rosemarie Pomp werkt al sinds 1985 bij de KB. In die jaren heeft ze verschillende rollen gehad. In 2018 raakte ze toevallig betrokken bij het onderwerp digitale toegankelijkheid. “De KB moest aan de slag met digitale toegankelijkheid.”
Hoe doen zij dat? Digitale toegankelijkheid bij de gemeente Meierijstad
31 augustus – Elyane Dickhaut, projectleider digitale toegankelijkheid bij de gemeente Meierijstad, vertelt over digitale toegankelijkheid en inclusie binnen de gemeente. In februari 2020 werd Elyane Dickhaut gevraagd om het project digitale toegankelijkheid op te zetten bij de gemeente Meierijstad. De visie van de gemeente op inclusie, waar digitale toegankelijkheid bij de gemeente onderdeel van is, als ook van Dienstverlening, is: ‘Meedoen in Meierijstad’.
Hoe doen zij dat? Digitale toegankelijkheid bij de Rechtspraak
31 augustus 2021 – Henk Kruizinga, webmaster en adviseur digitale toegankelijkheid bij de Rechtspraak, vertelt over digitale toegankelijkheid binnen zijn organisatie. Sinds 23 september 2020 moet de (semi) overheid voldoen aan het tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid. Zo ook de website www.rechtspraak.nl, waar webmaster en adviseur digitale toegankelijkheid Henk Kruizinga zich bezighoudt met rechtspraak brede content en contacten onderhoudt met de verschillende gerechten. In 2016 kwam Henk als uitzendkracht binnen bij de Rechtspraak. Misschien wel voorspellend voor zijn toekomstige rol, kon hij meteen met digitale toegankelijkheid aan de slag.
Hoe doen zij dat? Digitale toegankelijkheid bij ICTU
31 augustus 2021 – Alwin Bodo, accessibility officer bij ICTU, vertelt hoe ICTU digitale toegankelijkheid implementeert. ICTU is onderdeel van de overheid en helpt als onafhankelijke advies- en projectenorganisatie de overheid op het gebied van digitale dienstverlening.
In 2019 ontstond binnen ICTU de behoefte om digitale toegankelijkheid een prominentere rol te geven binnen de organisatie. Een impactanalyse ging in op wat digitale toegankelijkheid precies inhield, welke systemen aangepakt moesten worden en wat de impact zou zijn op de organisatie. De conclusie? Er moest een ‘waakhond’ komen die toeziet op de naleving van de wet op dit onderwerp binnen de processen en de producten van ICTU. De rol van accessibility officer was toentertijd nog helemaal nieuw binnen de organisatie, er was nog geen concrete invulling.