Stel je voor: een overheid die alle ondernemers 24/7 digitaal van dienst is. Eenvoudig, eenduidig, betrouwbaar en veilig en met slechts één inlogvoorziening en alle belangrijke stukken van de overheid in je eigen digitale postbus. Het kan straks echt. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) werkt ‘onder de motorkap’ aan een aantal generieke voorzieningen die een optimale digitale dienstverlening aan ondernemers mogelijk maakt.
Ric de Rooij, hoofddirecteur Interne Organisatie en Uitvoering binnen EZ, noemt direct de ambitie van de regering om in 2017 als overheid alles digitaal af te kunnen handelen. De Rooij: “Voor zowel de burgers als de ondernemers. De ontwikkelingen gaan heel hard. Daarom moeten we binnen de overheid de handen ineen slaan.”
De aanstelling van Digicommissaris Bas Eenhoorn toont aan dat de overheid hier serieus werk van wil maken. De Rooij: “We geven een grote impuls om deze ambitie te realiseren. Dat moet ook want burgers en ondernemers vinden digitaal zaken doen steeds meer vanzelfsprekend.”
Waar het ministerie van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk is voor de inrichting van de digitale dienstverlening aan de burger, is EZ dat voor de ondernemer.
Eigen tuin op orde
De Rooij: “We willen eerst onze eigen tuin op orde brengen. Door binnen EZ eerst zaken te beproeven, vervolgens te vervolmaken en verder binnen EZ uit te rollen. We creëren op deze wijze een voorbeeld van hoe de overheid de digitale dienstverlening naar ondernemers kan inrichten.”
In opdracht van De Rooij werkt het programma e-Dienstverlening Uitvoering (eDU) aan een aantal voorbeeldimplementaties. Zij doet dit samen met de eigen uitvoerende diensten NVWA, TenderNed, Agentschap Telecom en RVO.nl.
Zo gemakkelijk mogelijk
De Rooij benadrukt dat eenvoud, eenduidigheid, betrouwbaarheid en ‘last but not least’ veiligheid belangrijke elementen zijn bij het digitaal aanbieden van de diensten. “We moeten het de ondernemers zo gemakkelijk mogelijk maken! EZ heeft in het digitaal zaken doen met ondernemers, binnen de overheid, een duidelijke voortrekkersrol en voorbeeldfunctie.”
De Rooij: “Als je als overheid diensten digitaal aanbiedt, is het van groot belang dat je weet wat de identiteit is van de klant en wat hij mag. We hebben het dan over het identificeren en authentiseren. Als burger doen we dit met DigiD. Ondernemers gebruiken eHerkenning om zich digitaal te identificeren als zij bij de overheid aankloppen.”
Eén digitale inlogvoorziening
Maar veel dienstverlenende overheidsorganisaties hebben voor hun eigen portalen ieder nog eigen inlognamen en wachtwoorden. De Rooij: “We willen juist dat ondernemers met die éne digitale inlogvoorziening snel en veilig zaken kunnen doen binnen de gehele overheid.”
Om dat te realiseren is aan overheidszijde een zeer robuuste, generieke digitale infrastructuur nodig. Samen met de shared service organisatie DICTU bouwt EZ hard aan de hiervoor vereiste generieke digitale infrastructuur.
Kema-gekeurd
De Toegangsverleningsservice (TVS) vormt volgens Maarten Smorenburg, Chief Information Officer van RVO.nl, straks een cruciale schakel voor overheidsorganisaties in deze digitale infrastructuur. Smorenburg: “Zie de TVS als een grote Kema-gekeurde stekkerdoos, waarin je meerdere apparaten, bijvoorbeeld eHerkenning en DigiD, kunt aansluiten. De TVS maakt de overgang naar Idensys eenvoudig. Idensys is het stelsel waar DigiD en eHerkenning in opgaan. De TVS is de digitale toegangspoort tot de producten en diensten binnen heel EZ. Het is de plek waar wordt vastgesteld wie de klant is en wat hij mag. Daarna kunnen klanten veilig hun zaken digitaal met de overheid afhandelen, bijvoorbeeld het indienen van een subsidieverzoek.”
De TVS wordt op alle afzonderlijke portalen van EZ aangesloten zodat de ondernemer zich overal op dezelfde wijze kan identificeren.
Zelf machtigen
De ondernemers hebben zelf invloed op wie namens hen optreedt en kunnen dit volledig digitaal regelen. Smorenburg: “Ze kunnen zelf, zonder tussenkomst van de overheid, intermediairs, zoals een adviesbureau of accountant, machtigen om uit hun naam zaken met de overheid te doen.”
Het programma eDU heeft hiervoor een generieke voorziening ontwikkeld. Dat dit in een behoefte voorziet bewijst het grote aantal geregistreerde machtigingen.
Berichtenbox voor bedrijven
Voor de ondernemers geldt bovendien dat zij veel minder papieren post van de overheid gaan krijgen. EZ gaat hiervoor breed gebruik maken van de Berichtenbox voor bedrijven, de digitale postbus voor ondernemers. Deze Berichtenbox zal onderdeel worden van MijnOverheid voor Bedrijven. De overheid levert de beschikking op bijvoorbeeld een subsidieaanvraag digitaal af. Dit geldt niet alleen voor de digitale post van EZ maar straks voor post van de gehele overheid.
Smorenburg: “Ook dit is een beveiligde voorziening waar je toegang tot krijgt met die ene digitale inlogvoorziening en de inzet van de TVS digitale toegangspoort. Het digitaal sturen van een beschikking naar de Berichtenbox voor Bedrijven staat overigens juridisch gelijk aan een stuk dat per post naar je wordt gestuurd. Het gaat hier dan om de zogenoemde aflevergarantie. De overheid en de ondernemer krijgen hierdoor zekerheid over de bezorging van berichten, waardoor de papieren poststroom kan vervallen. Ondernemers moeten de Berichtenbox voor Bedrijven nog wel zelf aanvragen”.
Proefdraaien
Smorenburg: “Vorig jaar hebben we bij RVO.nl trouwens al twee proeven met deze Berichtenbox uitgevoerd. Dat deden we met de regeling Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk (WBSO) en Identificatie en Registratie van runderen. Uiteindelijk gaat het hier om pakweg 60.000 tot 80.000 brieven op jaarbasis die we digitaal gaan versturen.”
Aan deze Berichtenbox kunnen straks alle regelingen vanuit de overheid worden gekoppeld. Er is berekend dat als de gehele overheid op deze manier gaat werken, dit de overheid honderden miljoenen euro’s gaat besparen.
Over de grenzen
De ontwikkelingen van de digitale dienstverlening aan de ondernemers gaat nog verder, zelfs over de grenzen heen. De Rooij: “Belgische boeren met land op de grens kunnen al enige tijd via MijnRVO.nl bij RVO.nl inloggen. Zij doen dit dan met hun Belgische digitale inlogvoorziening. En andersom kunnen Nederlandse boeren met hun Nederlandse digitale inlogvoorziening inloggen op portalen van de Vlaamse overheid. In 2018 zijn de landen van de gehele Europese Unie verplicht om ondernemers ‘over de grens’ digitaal toegang te bieden tot hun producten en diensten. Hier is onze TVS al op voorbereid.”
Eenvoudige klikken
Smorenburg: “Een voorbeeld van wat wij straks kunnen bieden? Denk dan aan een Italiaans bedrijf dat een vestiging in Nederland heeft en subsidie vanuit een Nederlandse regeling wil aanvragen. De Italiaanse ondernemer hoeft hier niet meer allerlei omslachtige procedures voor te volgen en naar Nederland af te reizen. Die aanvraag kan dan rechtstreeks op het Nederlandse portaal met een paar eenvoudige muisklikken worden geregeld.”
Er zijn nog veel meer voordelen voor ondernemers te noemen. Zeker als straks ook andere overheidsorganisaties hun dienstverlening op de TVS laten aansluiten. IGZ, Infrastructuur & Milieu en Sociale Zaken en Werkgelegenheid tonen al interesse in de digitale infrastructuur die binnen EZ wordt opgebouwd.
De Rooij: “Het is onze plicht de inrichting van het digitaal zaken doen door ondernemers op een zo eenduidig, eenvoudig, betrouwbare en bovenal veilige wijze te doen. Het zijn cruciale ontwikkelingen om ons als gehele overheid op de toenemende digitalisering voor te bereiden”.