Gemeenten kunnen meer doen om hun inwoners en ondernemers cyberweerbaarder te maken, stelt Colin Voetee (het CCV). Hij brengt dat op een ludieke manier onder de aandacht. “Gemeenten ontvangen een ‘snackbox met 5 hapklare gerechten’ als energyboost voor het verhogen van de cyberweerbaarheid.”
Gemeenten hebben een belangrijke rol in het voorkomen dat inwoners en ondernemers slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Colin Voetee, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) vertelt over de aanleiding. “We merken dat veel gemeenten nog niet heel actief met cyber bezig zijn. Maar het hoort net als bijvoorbeeld jeugdcriminaliteit en winkeldiefstal een plek te krijgen in ieder Integraal Veiligheidsplan.”
Tijd en middelen
“We horen vaak van gemeenten: ‘We hebben daar geen capaciteit en geen middelen voor.’ Daar heeft het CCV nu wat voor bedacht.” De gemeentelijke afdelingen OOV ontvangen een cyber snackbox (“een soort happy-mealdoos”) namens de partners van de City Deal lokale weerbaarheid en Cybercrime. “Onze snackbox bevat onder andere een menukaart met 5 diverse cybergerechten. Bestaande, succesvolle cyberprojecten uit de City Deal die gemeenten zo kunnen toepassen.” Naast de menukaart is de Cyber snackbox aangevuld met handige producten van het CCV, zoals kant en klare teksten die gemeenten zo in hun Integraal Veiligheidsplan kunnen zetten. Een overzicht van de inhoud (met links) vind je in het uitklapblok.
Over het CCV en de City Deal
City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime
Steden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en ministeries werken in de City Deal lokale weerbaarheid cybercrime aan creatieve en innovatieve toepassingen om de cyberweerbaarheid bij burgers en bedrijven te vergroten.
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV)
Borging
De aandacht voor cyberveiligheid in de zomermaanden is niet toevallig, zegt Voetee. “Na de verkiezingen en de collegevorming, stellen gemeenten in de zomer de integrale veiligheidsplannen op. Het idee is dat als cyberweerbaarheid in de beleidsteksten staat, dat dat ook zorgt voor borging van het onderwerp.”
Wat zit er in de snackbox? (klap uit)
De box bevat een menukaart met cyberprojecten uit de Citydeal die gemeenten zo kunnen overnemen:
- Een podcastserie voor burgers over veelvoorkomende vormen van cybercrime.
- De aanpak De digitaal weerbare gemeente.
- Hackshield: een project om kinderen van 8 – 12 jaar cyberbewust te maken.
- De inzet van ambassadeurs voor verschillende doelgroepen.
- Een storytellingproject voor ouderen.
Aangevuld met een aantal handige producten:
- Een flyer over de Cyberslachtoffer Tool. De tool geeft een beeld van het aantal slachtoffers van cybercrime in een gemeente, en daarmee de urgentie van het probleem.
- Een kant-en-klare tekst die gemeenten kunnen opnemen in hun integraal veiligheidsplan.
- De Cyberwegenkaart 2.0 met de 4 wegen waarop de gemeente een verantwoordelijkheid heeft, en allerhande hulp voor onderweg (meer over de 4 wegen verderop in het artikel)
- Flyer over de Cyber Sessions ‘The time is now’; een reeks van 5 online afleveringen.
- Flyer over het Focusblad van de VNG
En tot slot een drinkflesje en een energiereep , als energyboost voor het verhogen van de cyberweerbaarheid.
Meerdere wegen
Een digitaal weerbare gemeente worden, dat vraagt op een aantal terreinen beleid en actie. De veiligheid van de eigen informatie en systemen (eigen huis op orde), het voorbereid zijn op een incident of zelfs crisis, de cyberweerbaarheid van inwoners en ondernemers én het monitoren en handhaven bij online aangejaagde ordeverstoringen. Het CCV ontwikkelde de Lokale Cyberwegenkaart, die overzicht, inzicht en hulpmiddelen biedt op deze 4 wegen: “Al die wegen hangen samen’, benadrukt Voetee. “Het begint bij de bewustwording dat je als gemeente een rol in cyberveiligheid hebt.” Zijn overtuiging is dan ook: “Waar je ook begint, het komt altijd weer samen. Alle wegen leiden naar het spreekwoordelijke cyberveilige Rome.” Hij wijst daarbij op het belang van regionale samenwerking. “Regionale samenwerkingsverbanden hebben gemeenten veel te bieden, er lopen veel projecten. Vooral voor kleine gemeenten bieden ze vaak uitkomst.“
Media-aandacht
Het doel van de Cyber Snackbox is dat iedere Nederlandse gemeente actief aan de slag gaat met het verhogen van de cyberweerbaarheid. Voetee heeft goede hoop dat cyber veiligheid in veel van de Integrale Veiligheidsplannen terecht komt. De tijd zit mee, ziet hij. “Er gebeurt zoveel meer. De Cyber Sessions die het CCV en de VNG organiseren. De cyberburgemeesters die onlangs alle burgemeesters een brief hebben gestuurd om aandacht voor het onderwerp te vragen. Bovendien: ondermijning en cybercriminaliteit komen nu veel in het nieuws. En deze onderwerpen krijgen veel beleidsmatige aandacht, waardoor er ook steeds meer ondersteuning en geld beschikbaar is. Het CCV blijft dan ook inzetten op dit nog relatief nieuwe maar ook veelzijdige thema”, vertelt Voetee.
Aan de slag met cyberveiligheid
Oktober is cybersecuritymaand, met talloze activiteiten die je helpen je organisatie, burgers en ondernemers cyberweerbaarder te maken. Bekijk bijvoorbeeld de Overheidsbrede Cyberwebinars. Traditioneel hoogtepunt is de Overheidsbrede Cyberoefening. Dit jaar kun je meedoen met een eigen team.
Overheidsbreed cyberprogramma
Dit interview word je aangeboden door het overheidsbreed cyberprogramma. Net als de volgende verhalen: