Het e-factureren naar de Rijksoverheid neemt een vlucht – leveranciers stappen vooruitlopend op de verplichtstelling per 1 januari 2017 over.
In de afgelopen periode heeft een flink aantal toeleveranciers stappen gezet om elektronisch te kunnen factureren (e-factureren) naar de Rijksoverheid. Daarnaast bereidt een groeiend aantal zich voor om op tijd klaar te zijn. Want per 1 januari 2017 geldt bij nieuwe inkoopovereenkomsten met de Rijksoverheid dat e-factureren verplicht is.
Simplerinvoicing
Eén van de manieren om efficiënt te kunnen e-factureren naar de Rijksoverheid is via het Simplerinvoicing netwerk. Dit netwerk van softwareleveranciers en e-facturatie dienstverleners maakt eenvoudige uitwisseling van e-facturen tussen bedrijven onderling én met de overheid mogelijk. Kleine en grote toeleveranciers maken van dit netwerk gebruik en factureren inmiddels elektronisch naar de Rijksoverheid.
Hans Hodes, business consultant van KPN: “Deze manier van e-factureren stelt ons in staat om straks op een uniforme manier álle Rijksdiensten te bereiken en dat scheelt ons heel veel werk en tijd.”
Ook een leverancier in de energiesector maakt bij e-facturatie gebruik van Simplerinvoicing. Niels Doms, specialist facturatie bij Stedin Netbeheer B.V.: “Volledig elektronisch factureren biedt Stedin vooral procesmatige voordelen. De status van de factuur is nauwkeurig te traceren. Daardoor zijn we meer in control over het facturatieproces.”
Lijkt e-factureren misschien voorbehouden aan grotere leveranciers van de Rijksoverheid? Niets is minder waar. Ook kleinere toeleveranciers zien het nut. Partner/eigenaar José Roosendaal van adviesbureau Dialogis: „We zagen in het begin wat op tegen de omschakeling naar e-factureren. Voor een kleine organisatie als de onze lijkt dat dan een hele stap. Maar terugkijkend hadden we de nieuwe werkwijze snel geregeld.”
Ook detailhandelsbedrijven stappen over, zoals Banketbakkerij van Boheemen in Den Haag. Eigenaresse Bianca Kanters: “Wij leveren vaak aan de ministeries in Den Haag. Taarten, broodjes, noem maar op. Niet iedereen verwacht dat een bedrijf als het onze nu al over is op e-factureren. Het is even wennen, maar ik zie in dat e-factureren de toekomst is.”
Om regeldruk en administratieve rompslomp verder terug te dringen, heeft het kabinet eerder dit jaar met het bedrijfsleven afgesproken dat per 1 januari 2017 alle leveranciers van de Rijksoverheid bij nieuwe inkoopovereenkomsten hun factuur elektronisch moeten indienen. De betrokken partijen o.a. – VNO-NCW/MKB NL, Bouwend Nederland, Nederland ICT, TLN, ZZP Nederland, SRA, ABU/SETU – willen dat de Rijksoverheid deze voortrekkersrol vervult om zo e-factureren in Nederland definitief op de kaart te zetten en te zorgen dat bedrijven en medeoverheden versneld op e-factureren overgaan.
E-factureren is de toekomst
Ook gemeenten, provincies en waterschappen zullen volgen met het implementeren van de voorzieningen om e-facturen te kunnen ontvangen. E-factureren is de toekomst. Het is sneller, gemakkelijker, nauwkeuriger en scheelt ondernemers veel administratie. Bovendien kunnen partijen hiervan ook financieel profiteren en creëert het de mogelijkheid om betaaltermijnen te verkorten. Uit onderzoek van Deloitte is gebleken dat als Nederland versneld overstapt op e-factureren, bedrijven op termijn jaarlijks 1,2 miljard euro besparen.