In het programma Startup in Residence Intergov werken ambtenaren samen met startups aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Projectleider voor BZK, Patrick van der Velde, legt uit waar de kracht van dit programma ligt: “Je moet het zien als een innovatietool die ingezet kan worden door ambtenaren. Inmiddels zijn er meer dan 100 vraagstukken opgelost bij overheden die aangesloten zijn bij dit programma, waaronder BZK.”
Patrick van der Velde: “Startup in Residence Intergov (SiR) is een innovatieprogramma waarin aangesloten overheden samenwerken met startups. Gezamenlijk worden actuele vraagstukken op innovatieve wijze aangepakt. Beleidsmakers en ambtenaren kunnen een probleem insturen, een zogenoemde challenge. Deze challenge wordt gevalideerd en uitgezet in startup communities. Na een grondige selectie zal de gekozen startup in samenwerking met de overheid aan de slag gaan met deze challenge. Geselecteerde startups volgen een compleet begeleidingstraject en gezamenlijk wordt in 5 maanden tijd aan een oplossing gewerkt. Na oplevering van de oplossing kunnen geïnteresseerde instanties kiezen om het product verder te ontwikkelen of in te kopen. Door de opzet van dit programma verloopt dit inkoopproces soepel.”
Succesvolle samenwerkingen
Nicolette Faneyte is senior beleidsmedewerker bij het team digitale inclusie. Ze heeft deelgenomen aan SiR met als resultaat twee succesvolle hulpmiddelen. “Ons team probeert ieder jaar een vraagstuk aan te pakken. We kijken waar verbeteringen zijn te vinden en hebben met de startups Mediajungle en DigiHandig ontwikkeld. Met de DigiHandig app kunnen mensen hun digitale vaardigheden verbeteren. En Mediajungle stapt op interactieve wijze in de leefwereld van jongeren en leert hen spelenderwijs meer over hun mediagebruik. Deze producten zijn met inbreng van de doelgroep ontwikkeld en getest. En ze worden al breed ingezet.”
Patrick: “Regelmatig worden initiatieven verder doorontwikkeld en opgeschaald. Dan kunnen andere ministeries daar meteen gebruik van maken, eventueel na een kleine aanpassing. Als er nieuwe problemen of wensen worden gesignaleerd, kunnen die ook inkoop technisch frictieloos worden aangepakt, binnen de context van de bestaande overeenkomst. Zo heeft de DigiHandig app eind 2023 een extra lespakket ontwikkeld, omdat daar vraag naar was.
Bekende vraagstukken in een nieuw licht
Nicolette kijkt terug op een prettige samenwerking met de Startups. Al moeten deelnemers realiseren dat het traject tijdrovend kan zijn: “Voor de jonge ondernemers ben je een begeleider. Je moet ze uitleg geven over de werkprocessen bij de overheid en tijdens het proces sturing geven. Ik vind het leuk om mijn kennis te delen en hierdoor met een frisse blik naar bekende vraagstukken te kijken. Vaak kom je gedurende het traject nieuwe problemen tegen. Het is interessant om gezamenlijk te kijken hoe we die gaan aanpakken. Ik raad collega’s met een vraagstuk zeker aan om in te stappen. Ja, het kost extra tijd en energie maar het levert echt veel op. SiR Intergov zet iets in beweging.”
Patrick: “Het zet inderdaad iets in beweging. Ik denk dat de impact bij een succesvol Start up in Residence Intergov traject vele malen groter is dan wat je zelf had kunnen bereiken op de traditionele manier. Iedereen heeft een agenda die helemaal vol zit, maar maak hier toch tijd voor. Al is het maar één challenge per jaar met je team of afdeling, want hier liggen echt enorm veel kansen om impact te maken en je beleidsdoelstellingen sneller te behalen.”
Doe mee
In maart en september 2024 starten nieuw rondes. Heb je een vraagstuk? Stuur deze voor 1 maart in. Het team van Startup in Residence Intergov helpt je met het valideren en vormgeven van een challenge. Wil je meer weten over het Startup in Residence Intergov programma? Bekijk de website of mail naar patrick.velde@minbzk.nl.