Tijdens de conferentie Nederland Digitaal op 21 maart jl werden 64 burgers en 29 kinderen (de Raad van Kinderen BZK) flink aan het werk gezet. Zij gingen een maatschappelijke dialoog aan over wat Artificiële Intelligentie voor impact heeft op grondrechten en publieke waarden. Staatssecretaris Knops kwam langs en ging in op de resultaten die aan hem gepresenteerd werden. Daarna gaf hij een speciale Donald Duck over dit onderwerp aan de Raad van Kinderen.
De dialogen vonden plaats in drie rondes: eerst werden de beelden die mensen hebben bij Artificial Intelligence (AI) besproken, daarna de voor- en nadelen, en tot slot de impact op grondrechten en publieke waarden. Burgers en kinderen waren in vier groepen ingedeeld. Iedere groep richtte zich op één thema, namelijk: arbeidsmarkt, gezondheidszorg, democratie of veiligheid. De burgergroepen werden begeleid door medewerkers van Kantar Public en van BZK. De kinderdialoog werd begeleid door MissingChapter Foundation. De gesprekken tussen burgers waren geanimeerd, creatief en de opkomst was goed. De kinderen keken hun ogen uit op de beursvloer vol nieuwe technologie en kwamen soms met zeer originele oplossingen.
Rijke oogst
Anja Lelieveld (directie Informatiesamenleving en Overheid, ministerie van BZK) spreekt van een rijke oogst, wanneer ze voor de staatssecretaris de resultaten samenvat. “We kregen veel input over ‘waar raakt het gebruik van AI onze grondrechten’ tot ‘hoe kunnen we onze grondrechten beschermen?’ Want AI kan onze wereld veiliger, gezonder, gemakkelijker en rechtvaardiger maken. De vraag is dus: hoe kunnen we de kansen benutten en de risico’s afdekken? Je kunt bijvoorbeeld denken aan een platform, waar je data beschermd is, zoals de kinderen opperden met hun speciale gezondheidsapp. Bij de data in de app kun je alleen zelf, je familie en je huisarts. Uit de resultaten van de dialoog haalde Lelieveld ook de relativering: “We moeten AI ook niet overschatten, het kan niet alles.”
Eerste Donald Duck duikt in de digitale wereld
De staatssecretaris vindt het mooi dat iedereen veel kansen ziet. “Maar er kleven ook risico’s aan, dat merkt u hier vandaag terecht op. Er kan veel, maar we moeten onszelf ook steeds de vraag stellen: willen we dat allemaal wel? Zo mag en kan juf Manon niet vervangen worden door een robot.” “Wie leest hier de Donald Duck?”, vraagt de staatssecretaris daarna. Zowel bij de volwassenen en kinderen gaan er handen de lucht in. ”Met deze speciale Donald Duck maken we de technische ontwikkelingen herkenbaar. Ik heb hem thuis uitgeprobeerd, mijn zoon van 9 heeft hem in één keer uitgelezen. Bij deze Donald Duck hoort ook een lesprogramma, dat heb ik vorige week zelf op een basisschool in Rotterdam uitgeprobeerd. Kinderen weten vaak al veel van nieuwe technologie, maar mogen zich soms wat bewuster zijn van de risico’s die er ook zijn.” Daarna reikte de staatssecretaris de eerste Donald Duck uit aan de Raad van Kinderen en begeleider Paul Geraeds van de Missing Chapter Foundation.