Laarbeek als eerste gemeente aangesloten op DigiD 4.0

26-02-13 |

Gemeente Laarbeek is als eerste gemeente in Nederland aangesloten op "DigiD 4.0 Eénmalig inloggen". Naast Gemeente Laarbeek is ook MijnOverheid aangesloten.

Nieuwe technologie

Logius heeft naast het toepassen van de Rijkshuisstijl en de webrichtlijnen verschillende verbeteringen doorgevoerd. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld in het nieuwe Mijn DigiD instellingen wijzigen en nieuwe functies voor hun DigiD activeren. Wil iemand de beveiliging van zijn DigiD verhogen om misbruik te voorkomen, dan kan hij vanaf nu instellen altijd met een sms-code te willen inloggen, ook al vereist de webdienst dat niet. DigiD is door de functie uitgesproken sms-code toegankelijker gemaakt voor gebruikers met een visuele beperking. Wanneer zij een sms-code moeten invullen kunnen ze instellen dat ze automatisch worden gebeld op hun mobiele telefoon en wordt de sms-code voorgelezen.

Onder de motorkap

"Het nieuwe DigiD 4.0 is helemaal klaar voor de toekomst", vertelde Michiel Groeneveld van beheerder Logius, tijdens een eerder interview. Groeneveld: "Veel technische vernieuwingen zitten onder de motorkap; daar merkt de burger weinig van. Maar aan de 'achterkant' (...) merken ze dit wel degelijk. DigiD ondersteunt nu het SAML-koppelvlak, een open standaard voor authenticatie. Verder is de functionaliteit van eenmalig inloggen geïntegreerd in DigiD. Tot voor kort waren dat twee afzonderlijke systemen. Niets nieuws voor de burger; die hoeft nog steeds maar één keer in te loggen als hij switcht tussen overheidssites. Maar aan de achterkant werkt het efficiënter."

Service centrum Logius verzoekt partijen die aangesloten zijn op DigiD voor 30 mei 2013 eenmalig te migreren naar het nieuwe SAML-koppelvlak van DigiD.

Meer informatie